Valors de l'esport de l'Equitació

L'Equitació és un dels esports més complets, junt amb la marxa nòrdica i la natació, però a diferència d'aquests, té uns beneficis específics en l'àmbit psicològic i formatiu. 
El tracte d'un animal peculiar, que manté el seu caràcter i personalitat, que cal respectar i que dona el millor d'ell mateix quan se'l tracta bé, ajuda a formar la personalitat.
L'equitació, com molts altres esports que es practiquen individualment o en grup, però no en equips competitius, es pot practicar amb el nivell d'exigència que un mateix s'imposi. Fins i tot es pot practicar de moltes maneres segons què es pretengui en un dia concret, des de simplement passejar a fer un exercici fort i dur. Cadascú se'l pot adaptar a la seva mida i al seu moment.

Beneficis físics

  • Estimula el sistema sensorial i psicomotriu
  • Millora el moviment i redueix els patrons de moviment anormal
  • Millora la coordinació motriu i els reflexos
  • Afavoreix la circulació de la sang
  • Millora l'equilibri
  • Augmenta l'elasticitat i l'agilitat
  • Afavoreix la mobilitat d'articulacions
  • Afavoreix la postura corporal
  • Allibera el cinturó pelvià
  • Manté el to muscular
  • Disminueix els espasmes

Beneficis socials

  • Fomenta l'esport recreatiu
  • Millora els vincles d'amistat
  • Socialitza les persones
  • Afavoreix el respecte cap als cavalls
  • Integra les persones
  • Millora l'empatia

Beneficis comunicatius

  • Incorpora un nou vocabulari
  • Desenvolupa la comunicació en grup
  • Millora la comunicació verbal i no verbal

Beneficis cognitius

  • És una activitat d'oci i diversió
  • Millora la capacitat d'atenció, la concentració i la memòria
  • Millora l'autoestima, la confiança i l'autocontrol
  • Incentiva el sentit del respecte i la responsabilitat
  • Millora la coordinació motora
  • Produeix motivació
  • Afavoreix la ubicació espai/temps
  • Incrementa l'autonomia i la capacitat de multitasques

Beneficis físics

Cal aprendre a mantenir la postura correcta, i amb això, s'enforteixen els muscles de les cames, els glutis, l'esquena i l'abdomen i també, encara que en menor mesura, els braços i l'espatlla. Beneficia els sistemes respiratori i cardiovascular. També millora els reflexos, ja que s'ha d'estar atent a les reaccions del cavall, l'equilibri i la coordinació. Tot el cos es belluga, millorant l'agilitat, el to muscular i les articulacions.

La despesa de calories durant els diferents tipus d'activitats d'equitació es mostren a la taula següent.

Calories cremades en equitació

Es mostren les calories per una hora d'activitat, per a diferents pesos del genet/a. Els càlculs s'han realitzat pel mètode del Metabolic Equivalent of Task (MET), que és la mesura del cost energètic en calories per a una activitat específica durant un determinat període de temps, i d'acord amb el pes de la persona i al temps de l'activitat. Un MET=1 és la despesa energètica d'una persona asseguda quieta, a temperatura neutra i sense fer la digestió. Cal tenir en compte que les diferents activitats d'equitació solen durar temps ben diferents.  Font.

Activitat MET 40 kg 50 kg 60 kg 70 kg 80 kg 90 kg
Passeig al pas3.8160200239279319359
Alimentar i netejar estables4.3181226271316361406
Preparar el cavall4.5189236284331378425
Muntar, en general5.5231289347404462520
Trotar5.8244305365426487548
Galopar (normal o llarg)7.3307383460537613690
Polo8.0336420504588672756
Salt9.0378473567662756851

Comparació amb altres activitats

En la següent taula podeu comparar l'equitació amb altres activitats físiques ordinàries

Activitat MET
Dormir0.9
Mirar TV1.0
Caminar 4 - 5.5 km/h2.9 - 3.6
Bicicleta estàtica 50 Watts3.0
Jogging (running), 6 - 9 km/h (normal - ràpid)7.0 - 8.8
Jogging 11 km/h (molt ràpid)11.2

Conclusions:

  • Preparar el cavall és més exercici que fer bicicleta estàtica.
  • Muntar al pas és superior a caminar de pressa.
  • Galopar és lleugerament superior a córrer (jogging) a velocitat normal.

I tot molt més divertit i sa!

Beneficis pedagògics i psicològics

L'equitació practicada com a esport de lleure dona pau i tranquil·litat, alhora que descarrega la ment perquè requereix una concentració pròpia, ben diferent de la que poden donar les rutines repetitives dels gimnasos. En aquest sentit, deslliura molt més de l'estrès que altres esports, fins i tot els que poden estar relacionats amb la natura, com el ciclisme, l'esquí o el muntanyisme.

Millora la psicomotricitat perquè exigeix coordinació, equilibri i flexibilitat. Integra els moviments musculars amb les sensacions, les emocions i amb els coneixements adquirits, perquè cal coordinar el comportament i els moviments del cavall amb els propis. Muntar és una estimulació psicomotriu formativa de primer ordre; és un joc que estimula mentalment i físicament i contribueix a l'equilibri psicològic. 

Mai no sabem com actuarà el cavall, i hem d'estar atents a allò a què ell presta atenció. Això fa que haguem d'anar amb ell com un company de camí, no sobre d'ell. Ajuda a pensar i prendre decisions intel·ligents amb rapidesa, no mecànicament. Fa estar alerta mentre es munta, i els qui ho fan habitualment desenvolupen aquesta qualitat per a la vida ordinària. És una activitat divertida, però no és fàcil. El cavall és un animal gran i fort, i un petit error pot causar algun dany. Però esdevé fàcilment un amic que ajuda a sentir-se millor, relaxat. 

És una veritable escapada de la vida diària, que reconnecta amb la natura i reforça les emocions. Els terapeutes afirmen que només el fet d'estar prop d'un cavall, especialment si s'està pendent d'ell, fa sentir-se millor i fa disminuir l'estrès. Sembla clar que el contacte amb animals en general, i en particular amb animals grans que exigeixen respecte, s'alliberen endorfines, que col·laboren en les sensacions de benestar.  

Muntant un cavall no es pot pensar en altra cosa, ni en la feina professional, ni la de casa, ni amb cap problema que tingueu. Per uns moments un es sent lliure de tribulacions. S'exigeix concentració, i malament si un es despista. I això ajuda a concentrar-se en la realitat de la vida diària: estudis, feina o qualsevol altra cosa que feu. 

És indubtable que el cavall sent algunes de les vostres emocions o actituds, com l'enuig, l'estrès, els nervis, la por, la distracció o la debilitat. El cavall respondrà i us advertirà que amb actituds negatives no li agrada que el munteu, i amb una mínima sensibilitat us adonareu que heu de canviar d'actitud. En aquest sentit, respon com els gossos, però amb més exigència, ja que no s'adapta tant i sempre manté la seva personalitat. 

Quan es munta un cavall, cal lluitar contra les pors inicials, que fan anar més amb compte i prudència. Por a caure, a fer-se mal, por a fer algun error, por a l'animal gran i fort. Cal aprendre a controlar l'animal i les pors. Aquest control de les pors també ajuda a la vida diària, a l'escola, a la feina, en tot el que es fa. Es venç la por amb la prudència que dona el coneixement dels riscos. Només es pot arribar a ser un bon genet/a si es saben controlar les pors, i un cop controlades i transformades en força, ja s'està obert a gaudir totalment de l'equitació. 

Tenir un cavall en propietat a casa és una responsabilitat i suposa un compromís i una feina que no podeu deixar de fer cap dia. Cal alimentar-lo diàriament, treure'l, netejar-lo, netejar la quadra o el refugi, comprovar que tingui aigua neta, fer-li els tractaments obligatoris i complementaris de vacunacions, desparasitacions, ferrar-lo si cal... en definitiva, ocupar-s'hi durant un bon temps cada dia. Això ajuda a ser responsable i puntual a la vida diària. Però avui poques persones o famílies poden tenir tota aquesta dedicació, i per això podeu tenir el vostre cavall en un centre on en tinguin cura o on podeu disposar de cavalls adequats per a vosaltres.

Equinoteràpia, hipoteràpia i  paraeqüestre

Encara que les denominacions equinoteràpia, hipoteràpia i equitació terapèutica són semànticament equivalents, es solen aplicar a disciplines diferents. Sovint les denominacions equitació terapèutica i teràpia assistida amb cavalls, s'usen com a genèriques per a les diverses disciplines que la componen, però a vegades s'usen en un sentit més específic. 

La hipoteràpia utilitza el contacte amb el cavall i la munta al pas amb l'ajuda d'un portador, i està destinada a diversitats físiques o psíquiques severes amb dependència –sense autonomia. Té molts beneficis terapèutics i, a més, per moltes de les persones que la practiquen representa un plus de felicitat evident i molt engrescador. És una activitat de rehabilitació. 

L'equitació terapèutica s'aplica a persones amb una diversitat menys severa amb autonomia reduïda, o a aquells que han superat una primera etapa d'hipoteràpia i són capaços de controlar el cavall per si sols. És una activitat de reeducació. 

Més enllà, hi ha l'equitació adaptada, que ja es considera un esport. Es tracta de practicar l'equitació de manera lliure, amb ajudes específiques a la diversitat del genet, però en total o gairebé total autonomia.

La disciplina paraeqüestre o Doma Adaptada és una disciplina esportiva hípica especialitzada, dirigida a persones amb diversitats físiques o psíquiques autònomes, i té un reglament i concursos propis. És a dir, és equitació adaptada però d'alt nivell esportiu: hípica adaptada. Veure més informació al web de la Federació Catalana d'Hípica

Totes aquestes activitats consideren la diversitat com un valor, i integra socialment a totes les persones.

On som

Carretera del Bruc a Manresa,
   BP-1101, km 12,6 (Google Maps)
08253 St Salvador de Guardiola
A 10 minuts al sud de Manresa

Contacte

Correu: info@3aires.cat
Telèfon: 655 445 640
WhatsApp  —  SMS (i us trucarem)