El benestar dels animals

Un objectiu fonamental:
que cavalls i humans siguin feliços en les seves relacions mútues

Tenim cura dels nostres cavalls i els de pupil·latge de tal manera que mantinguin les seves relacions espontànies amb la natura, alhora que unes bones relacions d'amistat, confiança i seguretat amb els seus cuidadors, propietaris i tot el personal de l'hípica. Es procura en tot moment que es sentin bé, lluny de tota circumstància que els causi estrès o qualsevol molèstia.

Rebutgem absolutament tot ús de violència per a "sotmetre" als cavalls a la voluntat de les persones de manera contra natura per a ells. Certs tipus de doma o munta, per sort cada cop menys emprada, que usa la força, ferros agressius o molestos, esperons que li poden fer mal o la fusta o tralla per a pegar-li, estan totalment prohibides en aquest Centre.

El benestar dels animals en la seva relació amb els humans es mesura fàcilment veient si s'acosten a les persones amb confiança o bé si s'hi allunyen amb por. La ciència que estudia el comportament dels animals, l'etologia, ens ensenya que els animals herbívors com els cavalls reaccionen amb sobresalt i tendeixen a fugir a la carrera quan perceben alguna cosa que creuen que els hi pot ser perjudicial. Això passa quan senten la presència d'un depredador, al contrari que quan estan en presència d'herbívors d'altres espècies. I quan estan entre humans, si el cavall és ben respectat, el seu comportament és totalment tranquil i no està gens amoïnat. Així mateix, també es pot observar fàcilment el seu sentit gregari de retorn a "casa" seva quan surten d'excursió, ja que és als pàdocs i boxes on es senten més segurs i a gust.

Cavall muntat al camp florit de primavera.

Cavall muntat al camp

Nena i euga: dues amigues.

Dues amigues

De la mateixa manera, quan es treballa amb els animals tant peu a terra com muntant-lo, es pot observar que els cavalls gaudeixen de la feina. Mentre se'ls prepara, no solament es deixen posar els guarniments sense cap problema, sinó que hi col·laboren, esperant el moment de l'exercici. I agraeixen les carícies que li fa la persona que el munta. Alguns cavalls, igual que algunes persones, amb l'entrenament adequat poden arribar a ser atletes en alguna especialitat. I és fàcil observar com, quan la practiquen, s'esforcen a superar-se en col·laboració amb l'entrenador.

Mereix especial atenció el procés d'aprenentatge dels poltres i l'entrenament de la seva especialitat. Som lluny de l'ensinistrament o la doma cruenta i violenta dels poltres salvatges que massa sovint observem en algunes pel·lícules de l'oest americà. Ja no es capturen animals salvatges, extraient-los del seu medi natural, cosa que encara que es faci amb cura, no deixa de representar un estrès pels animals. Avui en dia els cavalls són veritables animals de companyia: els poltres dedicats a l'equitació  ja neixen en un ambient humanitzat que els és absolutament natural i perfectament confortable. En tot, salvant les diferències en el seu caràcter, és del tot comparable als gossos domèstics. Encara més, a diferència dels gossos que els hem adaptat al nostre mode de viure, en el cas dels cavalls som nosaltres que ens hem adaptat al seu comportament en gran manera.

L'anomenada doma natural és la màxima expressió d'adaptació del comportament humà al comportament natural propi del cavall. Però també altres mètodes convencionals tenen en compte les seves característiques i el seu caràcter: mai no es maltracta als animals ni se’ls violenta a fer activitats que rebutja, de manera semblant a com es fa amb els infants, salvant les distàncies.

De la mateixa manera que es tracta bé l'animal sa, també se n'ha de tenir cura quan està malalt o té alguna afecció, i s'han de prevenir algunes malalties habituals al medi natural, mitjançant vacunes i desparasitacions periòdiques.

Amb tot això s’aconsegueix un objectiu fonamental: que tant els cavalls com els humans que es relacionen de manera adequada siguin feliços.

Pels animals de producció destinats a l'alimentació s'ha instaurat un certificat europeu, el certificat Welfair (TM) expedit per empreses de certificació de la qualitat, que no és aplicable als cavalls de lleure i esport, però sí ho són la majoria dels seus principis, basat en quatre criteris.

Els quatre criteris del benestar animal

Alimetació

Menjar natural, adequat i de qualitat amb puntualitat. Beure ad libitum.

Estada

Estabulació mínima. Llibertat de moviments. Resguard del fred, pluja i sol. Neteja.

Salut

Sense dolor, ferides,  malalties, pors o estrès. Prevenció i cura. Higiene.

Comportament

Comportament normal, sense vicis ni pors. No rebuig a les persones.
Adaptació al ramat.

One Health

Compartim els principis de l'organització internacional «Una Salut» per aconseguir una salut òptima per a les persones, els animals i el medi ambient

One Health, o Una Salut Fa referència al concepte ja conegut des de fa molt temps, que la salut humana i la salut animal estan interconnectades i depenen ambdues de l'ecosistema global que ens és comú.

One Health - Una Salut

L'augment de la població humana, el canvi climàtic, la major mobilitat i contracte de persones i animals domèstics i salvatges, fa que certes malalties puguin fer el salt entre espècies i propagar-se de manera molt ràpida.

Per això és cabdal tenir cura dels animals i del medi, perquè és el mateix que tenir cura de nosaltres mateixos.

Altres lectures

Legislació aplicable

Joan Gaya Beltran
Centre Hípic 3 Aires 
Sant Salvador de Guardiola - Bages

On som

Carretera del Bruc a Manresa,
   BP-1101, km 12,6 (Google Maps)
08253 St Salvador de Guardiola
A 10 minuts al sud de Manresa

Contacte

Correu: info@3aires.cat
Telèfon: 655 445 640
WhatsApp  —  SMS (i us trucarem)